Experienţa maternităţii în Pandemie şi memoria transgeneraţională

       Trecerea la viaţa de mamică şi maternitate îmbracă diferite forme. Fiecare mamică este diferită şi fiecare experienţa este diferită. O parte foarte importanta in viaţa unui om o are mama. Ea este parte din acel om până la sfarsitul vieţii fie că mai este mama în viaţă sau nu. Cu cat se ocupa mama mai mult de dezvoltarea ei individuala si de vindecarea ei cu atât copilul şi viitorul adult va fi mai bine. Poate spuneţi că “ ca eu nu am ce să vindec, că nu-s bolnavă”, dar vreau să vă spun ca orice problemă nespusă, orice întâmplare care vă ţine stresate şi nu a fost ghidată  terapeutic poate să devină un monstruleţ nerezolvat pe care îl trimiteţi mai departe fie că conştientizati sau nu.

M-am gândit mult înainte să fac acest video. Si am realizat că aşa cum căutam eu informaţii, speriată în casa singură, aşa poate mai sunt şi alte femei care păţesc lucruri similare şi vor avea nevoie de acest video. Odată cu naşterea unui copil se naşte şi o mamă şi odată cu naşterea mamei se trezesc multe efecte personale şi transgeneraţionale nevindecate. Unora le trebuie ani să le descopere, accepte şi vindece, altora zile sau altora momente. Cum toate suntem diferite, toate evoluăm diferit! Ceea ce avem toate similar este experienţa unei naşteri care a adus un impact nou asupra corpului, o ţară cu viaţă similară în experienţa cu doctorii, de susţinut o familie, pe lângă copil, o casă, alimentarea familiei, un cuplu de susţinut pe parcursul schimbărilor cu o diferenţă că femeia hormonal trece prin diverse schimbări şi stări, un job uşor abandonat sau amânat sau restructurat ca să fie bine tuturor şi multe alte particularităţi prin care toate trecem.

De aceea mama are nevoie de atenţie, are nevoie să se înţeleagă importanţa ei enormă în societate, în crearea şi alcătuirea viitorului adult atât fizic cât şi psihic. Nu conteaza că familia ta sau tu ai o situaţie finanicară bună. Ajută, dar nu sustine alte evenimente sau dureri şi schimbări care apar pe parcurs. Nu contează ce vârsta avem când devenim mame, toate întampinăm dificultăţi. Prea puţin societatea şi familia ne pregătesc pentru ele. Chiar dacă ei ne spun, noi nu putem percepe informaţia până nu trăim experienţa naşterii. Se naşte de când lumea si atât de ninimizat a fost acest miracol al lumii, că puţini sunt cei care îl mai valorifică cu adevărat. Din burtica ta, ajunge în braţele tale un copil nevinovat, ce va fi un viitor adult cu sentimente şi evoluţie proprie.

      Avem nevoie de cât mai multe mame să vorbească de experienţa lor pentru ca exprimarea emoţiilor sa nu mai fie un lucru tabu sau rusinos. Mamelor li se pare normal să sufere ” pentru ca naşterea este de când lumea” şi le este ruşine să spună că au suferit, de frică sa nu le vorbească lumea. Dacă simte cineva să îşi spună povestea sau suferinţa în experienţa cu motherhood sub forma unui articol, o poate face si anonim şi mă ofer să o postam pe yogaclinic.ro. Trimite povestea ta pe yogaclinicromania@gmail.com rubrica Naşterea unei mame. Este cât mai multă conştientizare pentru schimbările şi traumele mamelor.. 

    Ceea ce au simţit mamele noastre în burtică este parte din alcatuirea noastră şi la fel transmitem şi noi burticilor noastre!
    Majoritatea terapiilor la care asist sau pe care le fac, durerea omului adult este cu gândul la mama sau în legătură cu ea. Este  normal sa fie, dar este si mai normal să lucrăm cu noi pentru integrarea lor.

Mai jos aveţi prima parte din experienta mea. Vă îmbrătişez!

Distribuie pe Social Media

About Author

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment