Orășelul Copiilor un eşec pentru oraş şi o dezamăgire pentru părinţi şi copii

Am mers cu copilul să ne dăm în Orășelul Copiilor, ochișorii ei mititei vedeau agitaţie şi luminițe și a fost mare dorința să oprim să o duc și pe ea. Deși locuim în zona și avem și o activitate în centru am trecut de N ori pe lângă el,dar nu ma atrăgea cu nimic să mă și opresc. În spatele meu o lacrima pe obrăjor se scurgea în liniște parca impacata și îndurerată ca nu ne oprim. Asadar am setat o seară specială în care să îi fac toate poftele in Orășel și m-am ținut de promisiune. 

Prima mea observare când am.intrat în orășel a fost ca nu se schimbă nimic, ci se înrăutățește. Luminiţe puţine aruncate ici-colo, într-un parc mic, o scenă pierdută, de zici că au gasit-o printr-un depozit închis din 1989 şi mâncare. Nici cu cel de anul trecut nu ne puteam mândri, caci din câta reclama avea si primeau doar pe cei cu vaccin, când intrai gaseai locurile de joacă care oricum sunt mereu şi în afara zilelor speciale, un patinoar mic total neingrijit si mâncare, dar măcar era intins pe o zona mai mare şi avea mai multe luminite de efect. Orăşelul de anul acesta se află pe lânga alte cratere pietonale şi stradale ce te tin putin in emotii când treci cu masină, să nu rămâi cu ea în gropi.

Si intrăm în Oraşeeel …

Prima oprire a fost la carusel , 10 lei de persoană adică inclusiv pentru copil mic sub 5 ani. Si chiar dacă ești cu copilul la ţâtă mic tot plătești ca se consideră persoană. Intr-un orășel unde Primaria Organizează un Orăşel al Copiilor este permis asa ceva ! Să lasi copilul sub 5 ani nesupravegheat nu poti deci este nevoie de 20 de lei. Dacă nu ai bani lași copilul cu lacrimi în ochii și mergi mai departe.  Mai departe găseşti la fel, un trenuleț mic mic unde îţi cere alți 10 lei de persoană…  buun deci 40 lei! Ai, nu ai copilul tău cere si vrei nu vrei, găsesti să dai. Oare cati copii au plecat dezamagiti de acolo?

Mai pe centru este vum vum ,mașinuțele atracția oricărui copil. Un jeton 15 lei. Aveam în gând să ne dam de 4 ori ca copilul dorea vum vum. Iar m-am mirat și după ma gândeam, dar de ce mă mai mir?! Pista mașinuțelor făcută parcă din petece pe dimensiuni diferite cu zone ieșite în relief, adevărate cratere peste care când treceai parcă mergeai pe sinele de tren. Au tinut mortis sa imite viata parintilor care trec pe Stefan cel Mare cu masina probabil! Si uite asa au caştigat 15 lei de mine, dar pentru ce oferă sigur au pierdut ceilalti 45 lei pe care îi gândisem să îi dau.

Stăteam și ma întrebam retoric dacă acceptarea noastră și îmbrățișarea stilului “orice dar sa te fac de bani” sau ” dacă merge asa de ce sa schimbăm ” este un fel de soarta a sistemului Romanesc mediocru bazat pe japcă la orice pas sau o supraviețuire în faţa unui sistem bazat pe analfabeți funcționali? Cred că este un pic din amândouă mi-am zis și mă uitam la copilul meu cu o dorința profundă spontana să nu fie nevoită să îmbrățișeze viata în declin evident a României.

Cumva vrem nu vrem cam toţi părinţii ajung să viziteze Orășelul Copiilor macar o data.  Un copil vede prin ochii lui nevinovaţi posibilitatile de joacă şi luminiţele din jur, un părinte vede cum copilul este fericit şi măcar au mai găsit un loc de joacă, aşa cum e, dar măcar e, sistemul merge in continuare şi fiecare îşi face propriile reguli şi uite asa creştem copii trişti cu aceleaşi mentalităţi preluate care spun ca “asta este viaţa”

Distribuie pe Social Media

About Author

Instructor de Yoga si Terapeut

Post a Comment